Varannan svensk överviktig

Nästan hälften av svenskarna är överviktiga eller har fetma, visar en undersökning. Samtidigt är det allt fler som vill förlora vikt. Vissa lyckas, andra inte. Men, det handlar inte bara att förlora vikt för att lyckas, utan att upprätthålla en hälsosam livsstil. Men det finns konsekvenser med att förlora mycket vikt snabbt. 

Bland de som lyckats gå ner många kilo i vikt, är det många som gör det hela snabbt. Vilket leder till att huden på kroppen inte alltid hänger med. Många får överflödig hud som orsakar dåligt självförtroende. Men, det går att ta bort, med till exempel bukplastik via Nordiska Kliniken.

Cirka hälften av svenskarna är överviktiga

I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa om att cirka varannan svensk är överviktig eller har fetma. Om man ser på folkhälsan ur ett internationellt perspektiv ser den bra ut i Sverige, men enligt folkhälsomyndigheten finns det många brister. Hela 51 procent av svenskar i åldern 16-84 år är överviktiga, något som är ett stort hot mot folkhälsan. I SVD skriver man om att fyra av tio kvinnor i Västsverige är överviktiga, och att fler än hälften av männen där har övervikt. Något som går i ihop med tidigare nämna siffror kring övervikt i landet. Det är alarmerande med den ökade övervikten i landet, mycket på grund av att risken att drabbas av följdsjukdomar blir större om du lider av övervikt. Man kan få höga blodfetter, högt blodtryck och så småningom hjärt- och kärlsjukdomar.

Stor skillnad beroende på utbildningsnivå

Skillnaderna i hälsa för låg- och högutbildade är stor, och det är många som drabbas av psykisk ohälsa, speciellt unga och bland de som har en lägre utbildningsnivå. En lösning för alla hälsoproblem för detta är att sätta hälsan i politikens centrum. Denna utveckling har länge varit synlig och det är minst sagt dags att man gör stora satsningar på sjukvård och information kring hälsa. Det är viktigt att vända trenderna för folkhälsan redan på skolnivå. Antalet barn som är överviktiga ökar också vilket gör det extra viktigt att undervisa, upplysa och hjälpa människor redan i ung ålder.

Hur går man effektivt ner i vikt?

Det är en fråga som många funderar över. Det är såklart något som är väldigt individuellt och främst handlar det om att bestämma sig och ha disciplin för att lyckas. I en artikel från Expressen tipsas det om att du inte behöver räkna kalorier för att förlora vikt, något som många säkert blir glada över att höra. I artikeln säger konstexperten Paulun att han tycker att det är en förlegad metod att räkna kalorier. Detta eftersom att alla livsmedel är olika, och vissa kan vara mer fettbildande än andra, trots samma kaloriinnehåll. Det handlar alltså om vad du äter. Om du äter chips motsvarande 400 kalorier och detsamma med frukt så kommer kroppen lägga på sig mer av chipsen. Ät mat som är nyttig, som du känner dig mätt av länge, men överät inte, och träna – då kommer du att gå ner i vikt.