Tidsbrist leder till ohälsosamma matval

Vi får mindre och mindre tid till att laga mat. Speciellt kvinnor känner att de inte har tid och blir stressade inför att laga mat. Detta leder till att vi väljer färdiga frysrätter som inte alls är speciellt bra för hälsan. Men det finns smarta alternativ som spar tid.

8490074-fardigmat

Livsmedelsverket går nu ut med att konsumenterna endast ska äta färdigmat i nödfall. Varför man bör undvika färdigmaten i så stor utsträckning som möjligt, är för att saltnivåerna i maten är skadliga. Man ska alltså endast äta färdigmat när det rör sig om en akut tidsbrist eller värkande hunger. En vanlig fryspizza från ett välkänt märke kan innehålla hela det rekommenderade dagsbehovet av salt. Läs mer.

Kvinnor stressade över middag

Men i och med att vi får en mer och mer stressig vardag, där vi ska hinna med allt ifrån att jobba en massa timmar, till att träna och ta hand om barnen, blir det mycket svårare att hinna laga mat. En undersökning visar att speciellt kvinnor känner sig stressade inför familjens middag, skriver DN. Dubbelt så många kvinnor som män är stressade över sin matlagning. 22 procent av alla kvinnor känner sig alltid eller ofta stressade av att laga mat till familjen. Hälften av alla kvinnor har även dåligt samvete för maten. För den som känner att den absolut inte har tid att laga mat och att det medför en jobbig stress, finns dock lösningar. Till exempel kan man beställa GI-boxen och få färdiglagad mat hem till dörren.

Laga italienskt

Ett annat tips för den som känner att den inte riktigt har tid för matlagningen, är att börja laga italienskt. Det är visserligen inte något för den som vill ha väldigt nyttig mat, men den är väldigt enkel och god att laga. Vi svenskar har en tendens att krångla till vår matlagning. I Italien däremot ser man det vackra och det goda i det enkla, skriver HD.