Ta klamydiatest hemma

Allt fler testar sig sedan hemmatesterna kom in på marknaden. Det är smidigt och effektivt och fungerar minst lika bra som att ta tester på vårdcentralen. Detta ska man tänka på vid hemmatester.

 

medic-hospital-laboratory-medical-40559Allt fler testar sig för könssjukdomen klamydia. Man tror att detta beror på att det numera är möjligt att göra klamydiatest hemma. Att ta hemmatester går definitivt snabbare, vilket är något vi eftersträvar idag. Dessutom är det mer praktiskt än att gå till en mottagning för den som har mycket att göra. De senaste fem åren har antalet personer som testar sig för klamydia ökat med hela 86 procent i Skåne, vilket är en otrolig siffra. I Sörmland har också andelen personer som testar sig ökat och hela en femtedel av testerna görs där via nätet. Sveriges Radio skriver att fördelen med hemmatesterna är att man dels inte behöver boka tid och dels inte behöver prata med någon. Dock vill läkare ändå understryka att det kan vara bra att uppsöka läkare i vissa fall. Speciellt gäller detta om man har mycket symtom eller om symtomen inte ger med sig efter en antibiotikabehandling. Det kan då vara andra könssjukdomar som gonorré, herpes eller kondylom som ligger till grund.

 

”Vi vill gärna ha hit ungdomar för att vi samtidigt ska kunna prata om kondomanvändning och ha ett bra samtal. Det kan också finnas behov av att ta graviditetstest och skaffa preventivmedel, det missar du om du bara testar dig på nätet”, säger Helene Kaukinen som är barnmorska på en ungdomsmottagning i Malmö.

Vad kan man testa hemma?

Även HPV har blivit möjligt att testa hemma, en vanlig könssjukdom som kan ge cellförändringar och leda så långt som till cancer, det är därför viktigt att ta cellprover regelbundet. Många kvinnor kommer inte när de kallas till proven och för dessa kvinnor är det mycket bra att kunna ta testerna hemma. Övriga tester som kan tas hemma är förutom könssjukdomar graviditetstest, ägglossningstest samt allergitester som laktosintolerans och glutenintolerans, skriver Allas.