Svettas du mycket?

Kraftiga svettningar, så kallad hyperhidros, kan verkligen vara en plåga, det behöver man inte lida av åkomman själv för att förstå. Svettbehandling kan därför höja livskvaliteten flera snäpp för den som lider av hyperhidros.

Hyperhidros kan innebära svettningar över hela kroppen, men de områden där transpirationen blir kraftigast brukar vara de delar av kroppen där även ”vanliga” människor svettas mest: fötterna, händerna och under armarna. Man vet inte riktigt vad som orsakar de kraftiga svettningarna, men man tror att hyperhidros delvis är ärftligt, samtidigt som det precis som vanliga svettningar kan orsakas av bl.a. stress.

Lindriga fall av hyperhidros kan avhjälpas med hjälp av en stark antiperspirant. Det finns flera produkter av denna typ på apoteken. För svettningar från handflatorna finns det även en behandling, jontofores, med svagström i ett vattenbad. Denna behandling tar lång tid, men ger ett bra resultat.

Det finns även olika behandlingar med ämnet botoliumtoxin, mer känt som botox. Mest känt är kanske botox för att användas för att förlama muskler, vid spasmer som orsakas av hjärnskador, eller för att släta ut rynkor. Det kan dock även användas för att förlama svettkörtlar på utsatta ställen, för att minska svettningen där. Svetten som måste lämna kroppen leds istället ut genom svettkörtlar på andra delar av kroppen.