Säsong för vinterkräksjukan

sjuk-kvinnaMånga känner någon, eller har själva tidigare råkat ut för den fruktansvärda vinterkräksjukan som får många utbrott varje vinter. Nu är vinterkräksjukan här igen och många är rädda för att råka ut för det fruktansvärda viruset. Nyckeln till att slippa bli smittad är att hålla mycket god handhygien.

I tidigare text har livshotande vensjukdomar behandlats, men nu ska det handla om en annan typ av sjukdom, nämligen vinterkräksjukan. Den ofta mycket jobbiga sjukdomen orsakas av calicivirus och är mycket smittsam. Det är inte livshotande att få vinterkräksjukan, även om det många gånger kan kännas så när man mår som sämst, dock kan det vara farligt för sjuka människor, äldre och små barn.

Insjuknar snabbt

I Aftonbladet kan man läsa att det går mycket snabbt att bli smittad av vinterkräksjukan och att det ofta bryter ut efter mellan 12 och 48 timmar. De vanligaste symptomen om man är att man mår illa, kräks, får diarré, ont i magen och i huvudet och får feber. Man mår helt enkelt mycket dåligt och kroppen känns ofta otroligt svag och orkeslös. Blir man sjuk och misstänker att det är vinterkräksjuka finns det bara en sak att göra – att rida ut stormen och vila. Ofta mår man dåligt i ungefär ett och ett halvt dygn men man bör även stanna hemma minst två dygn efter att man slutat må dåligt. Detta för att undvika att smitta andra och att sjukdomen ska gå igen, det är väldigt lätt at bli smittad, flera gånger.

Hur undviker man smittspridning?

Det bästa sättet för att undvika att få viruset är att ha en god handhygien och att alltid se till att vara noga med hygienen kring mat. Att tvätta händerna noggrant med flytande tvål och torka med papper är det bästa sättet, eftersom att vanliga handdukar ofta är fulla med bakterier. Handsprit fungerar ej på viruset.

”Folkhälsomyndigheten noterade 28 fall av vinterkräksjuka under vecka 42. Siffran bygger på inrapporterade fall från landets viruslaboratorier. Rapporteringen är frivillig och många drabbade uppsöker inte läkare så det finns ett mörkertal. Antalet fall är normalt för årstiden. Det drar i gång nu. Man hör rapporter från skolor och förskolor att det är små utbrott över hela landet.” Skriver Expressen.