Säker fotvård

Till våren och sommaren är det många som vill fixa sina fötter. Hela mörka vinterhalvåret har de varit instängda i varma, tjocka strumpor och skor, och när vårvindarna sveper över vårt land vill vi såklart släppa ut fötterna och sätta på oss sandalerna igen. Men i ivern ha få så fina fötter som möjligt är det många som testar alternativa lösningar, och alla är inte helt säkra.

2309392-female-feet-with-pedicureMed hemmavård av fötterna är det många som tar i för mycket eller blir otåliga. Det kan till exempel innebära att man filar fötterna för hårt och för mycket, att man använder starka preparat för att behandla hudåkommor, att man klipper naglarna för kort eller man petar med för vassa verktyg i nagelbanden.

Men fotvård i hemmet behöver inte vara dåligt och ohälsosamt. Tvärtom kan det vara det sundaste och mest prisvärda alternativet, om man bara har rätt produkter och tekniker.

En dyr och trendig typ av fotvårdsbehandling som det däremot har varnats för är fisk-spat. I asiatiska länder finns det i princip varje hörn, och här i västvärlden har det blivit en stor industri för fotvårdssalongerna. De går ut på att man sänker ner fötterna i ett akvarium med en speciell sorts fiskar, och dessa äter upp förhårdnader och död hud så att fötterna rensas på detta och blir rena och släta. Men många varnar för denna nya trend. I Göteborgsposten publicerades en artikel för ett tag sedan där det står att bakterierna frodas i sådana här fisk-span. Har man små sår eller hudåkommor på fötterna kan man smittas av bakterierna från fiskarna och andra människor som badat före en själv. Även Sydsvenskan har skrivit om detta och tar upp det faktum att det finns få regler för hur fisk-span ska skötas. Många salonger kommer undan med bristfällig renhållning, och det är ingen som egentligen kontrollerar hur dessa fiskar sköts. I tidningen NorraSkåne skriver man om att det borde finnas samma hygieniska regler för när man piercar sig eller tatuerar sig. Ett starkt argument för detta är också att många med fisk-span hävdar att man kan lindra psoriasis med fiskarna, vilket kan innebära en risk för de som har sårig eller känslig hud med psoriasis.