Livshotande vensjukdomar

Några väldigt vanliga sjukdomar är de som drabbar ådrorna. En folksjukdom som nu kan få ett botemedel är åderförkalkning. En annan vensjukdom som inte har ett botemedel, men som man infört undersökningar för, är åderbråck.

9765423-painful-varicose-veins

Det kan nu finnas bot för folksjukdomen åderförkalkning. Några forskare i Lund arbetar med ett protein som fångar upp skadliga ämnen i ådrorna och förgör dem, skriver HD. Forskarna säger att de kan få fram en förebyggande medicin mot åderförkalkning om deras fortsatta försök lyckas. Proteinet som kan motverka åderförkalkning heter A1M och motverkar oxidation av blodfetter. Det reparerar även de blodfetter som redan är oxiderade. De oxiderade blodfetterna är de som orsakar åderförkalkning. Får man förkalkade ådror kan detta leda till stroke och hjärtinfarkt.

Åderbråck på pulsåder

En annan åkomma som påverkar ådrorna i kroppen är åderbråck och detta har man inte hittat något tänkbart botemedel för. Däremot går det att behandla åderbråcket om det upplevs som så jobbigt att det inte går att leva med. Bland annat finns bra åderbråcksbehandling i centrala Stockholm. Har man till exempel åderbråck på benen, vilket är vanligast, kan det göra väldigt ont och vara besvärligt men det är inte livshotande. Har man dock fått ett bråck på någon av kroppens pulsådror, kan det vara dödligt om det inte behandlas i tid. Det rapporteras ibland om fall där sjukvården missat att en person fått ett åderbråck, vilket lett till att personen avlidit. Detta hände exempelvis för ett antal år sedan när en person med ett stort bråck på bäckenpulsådern inte fick behandling i tid.

Undersökning för att upptäcka

För att undvika att människor dör av oupptäckta bråck, har man bestämt att alla män över 65 år ska kallas till undersökning med ultraljud för att hitta livshotande bråck på stora kroppspulsådern i buken. Med den här undersökningen kan 500 liv räddas per år. Läs mer.