Kosttillskott för bättre hälsa

VitaminpillerKosttillskott – bra eller dåligt. Det är populärt att skriva i tidningarna att de inte behövs, men är det så? Vi anser att kosttillskott kan vara en god hjälp för hälsan på många sätt.

Men jag har läst en artikel om att man inte behöver kosttillskott. Nej, det stämmer att ingen egentligen behöver kosttillskott. Men tillskotten kan göra livet lättare, på många sätt. Dessutom bör man skilja på olika typer av kosttillskott. Man kan göra många uppdelningar inom kategorin. Grovt räknat kan man säga att det finns tre olika typer:

  • Vitaminer, mineraler och annat som man kan få genom kosten, men som finns i mer koncentrerad form, ofta i form av tabletter eller kapslar. Den här typen av kosttillskott hittar man hos företag som Vitaelabkosttillskott.se. De är populära bland människor som vill leva mer hälsosamt. Expressen skriver exempelvis om en man som gjorde en ketokickstart, och kompletterar en lågkolhydratkost med vissa kosttillskott. Läs mer om honom här.
  • Proteintillskott, som pulver, puddingar, bars m.m. De innehåller framför allt protein, vanligen från vassle eller kasein, och hjälper till med muskeluppbyggnaden, inte minst för de som tränar. Det går att tillgodogöra sig protein på andra sätt, men proteinpulver är oftast det billigaste och smidigaste sättet. Protein har dessutom andra fördelar. Proteiner bidrar till mättnadskänslan, samtidigt som proteintillskott som exempelvis pulver har ett lågt kaloriinnehåll. För den som vill gå ned i vikt kan extra protein vara en bra hjälp, även om man inte tränar.
  • Andra typer av kosttillskott för den som tränar. Här hittar man bl.a. s.k. PWO:s, som är tänkta att tas före träning. Dessa kan innehålla koffein, olika typer av aminosyror (BCAA eller EAA), men också en hel del annat. I vissa fall har denna typ av kosttillskott innehållit ämnen som är dopingklassade, även om förpackningen varit märkt ”doping free”. Detta kan man läsa mer om i DN och Eskilstuna-kuriren.

Över lag behöver man inte var rädd för kosttillskott. Ja, man klarar sig utan dem, såvida man inte lider svår brist på något vitamin, mineral eller spårämne, och det går att få i sig dem via vanlig kost. Men kosttillskott gör det lättare att få i sig tillräckliga mängder av de ämnen som kroppen behöver. Inte minst kan de hjälpa den som har svårt för att laga mat och äta över huvud taget.

Kosttillskott att se upp med

Går du in i en butik som säljer proteinpulver kommer du också att hitta produkter med namn som Vapor, Superpump Max, The Butcher och liknande, som hämtat från en sämre actionfillm. Det är också många kosttillskott med denna typ av namn som ofta visat sig innehålla dopingklassade ämnen. Det första man kan göra är alltså att undvika denna typ av varumärken.

Om du hör till de som vill ha en PWO (pre-work out) innan du tränar, kanske för att du går upp tidigt på morgonen för att hinna träna före jobbet. Lär dig då vad olika ingredienser har för effekt, och vilka du bör undvika. Sedan får du helt enkelt läsa innehållsförteckningar tills du hittar en PWO som inte innehåller något misstänkt.