Glöm inte tänderna

Vikten av god tandhygien även vid ung ålder går inte att komma ifrån. Bland annat för att det kan spridas bakterier i tänderna om man har mjölktänder, men också för att man måste lära sig redan från början att varje dag borsta tänderna (helst fler än en gång), använda tandtråd och så vidare. Att man redan från början tar hand om tänderna innebär också att man har större chans att klara sig från hål och diverse problem med tänderna i vuxenlivet. Distriktstandvården är en tandläkare i Stockholm som man kan besöka om man har problem med tänderna, och det är bra att göra regelbundna besök redan från tidig ålder – även om man inte har några problem. Det är väldigt dyrt att laga tänderna om man inte har tagit hand om dem, varför det är ännu viktigare. Många tror dock att alla besök hos tandläkaren är väldigt dyra, men så behöver det inte vara. Det är om du väntar för länge med att kontrollera dina tänder som det kan bli problem och dyrt. Kostnaden för tandvård är för många ett problem i Sverige. Från från en LO-rapport kommer också information om att var femte ung LO-kvinna inte har råd att laga tänderna. Det visar på att tandhälsan är något av en klassfråga.

Det har diskuterats om man kan göra tandvården till en del av sjukvården men än så länge ser det inte ut så. Kanske kommer det att bli en förändring nu när vi har en röd regering? Det återstår att se. Ett som är säkert är dock att det är samhället och poltikernas ansvar att ta fram möjligheter så att alla tar hand om sig själv. Visst ligger det främsta ansvaret på individen, men utan hjälp kan det ibland vara svårt att lyckas.

 

Så här tar du hand om tänderna:

  • Borsta ordentligt. Det är absolut viktigast för att få fräscha tänder. Två gånger om dagen, morgon och kväll, är vad som rekommenderas. 
  • Använd tandtråd. Tandtråd gör att du får bort de som borsten inte lyckas ta bort. Det är någonting som bör användas varje dag.
  • Ät inte för mycket socker. Socker påverkar våra tänder otroligt mycket och bör undvikas så mycket det bara går.