Farligt mycket salt i färdigmat

Vi svenskar älskar salt mat och detta har producenterna av färdigmat tagit tillvara på. Problemet är dock att det är skadligt höga halter av salt i maten och producenterna planerar inte på att sänka dem.

1960810-sea-salt

Att färdigmat inte är det bästa alternativet när det kommer till mat, det visste vi redan. Vi visste också att färdigmat är full med salt och att en färdigmatlåda från ett känt varumärke kan innehålla hela det rekommenderade dagsbehovet av salt. Men med tanke på hur mycket färdigmat vi äter, har nog de flesta inte insett riktigt hur allvarligt det är med dessa saltbomber i den färdiga maten.

Debatt om salt

Därför har nu ett antal experter skrivit en debattartikel som fått stor spridning och uppmärksamhet i princip alla svenska medier. I artikeln skriver de bland annat att fler dör av saltrelaterade sjukdomar än i trafiken och att det framförallt är producenterna som gemensamt måste ta ett grepp för att sluta tillverka mat med en massa onödigt tillsatt salt. De skriver även att ett visst ansvar ligger hos oss konsumenter eftersom att vi i genomsnitt får i oss elva gram per dag, vilket är alldeles för mycket. 75 procent av den här maten kommer dock från den färdiga maten som vi inte kan ha någon kontroll över. Varför inga producenter sänker salthalten i maten tror man beror på att svenskarna tycker om och är vana vid en supersalt föda och att man helt enkelt inte vågar sänka salthalten.

Sänka halten successivt

Slutligen föreslår artikelförfattarna att producenterna går ihop, så att ingen enskild blir utsatt, och sänker salthalten successivt framöver. På så vis får konsumenterna tid att vänja sig vid mindre salt mat och förmodligen kommer de inte klaga när de lever längre på grund av detta.