Den eviga frågan..

..HUR ska vi få våra barn att ta hand om våra tänder och sköta sin tandhygien? Well, fluortanter har ni säkerligen hört talas om och nyligen var det faktiskt just hennes dag. Detta var någonting som firades i Stockholm, och på Sergels Torg, även kallat Plattan, sjöng fluortanter för allmänheten. Varför? För att visa på att hon är kvar och det för att stanna. De vill visa på vikten av att använda flour, speciellt i områden där det inte är lika rikt och man inte har samma tandhygien. Se ett inslag om fluortanter uppträdande på Plattan i Stockholm i denna artikel från Dagens Nyheter.
Men vad är fluor egentligen? 

Fluor är någonting som används öfr att stärka tänderna och förebygga karies. När man använder fluor gör man vanligtvis en fluorsköljning, någonting man fick gör ofta på 1960-80-talet och därav uppstod namnet “fluortanten” eftersom det var en skolsköterska som hade hand om detta. I och med behov av besparingar slutade man dock ha fluorsköljning som en obligatorisk sak i skolan, men under 2000-talet blev det återigen allt vanligare i skolan. Mer information om fluor och hur du har hand om tänderna kan du få hos exempelvis www.mintandlakare.com

Det är många som anser att fluortanten ska återföras till skolan igen, och bli obligatorisk som den var under 60-80-talet. En av dessa är den som skrivit denna artikel i Göteborgs Posten.  Så här står det inledningsvis i artikeln:

– På 60- och 70-talen hade vi skolan som en arena för hälsofrämjande åtgärder. Men sedan drog vi oss tillbaka till tandklinikerna och gjorde all behandling där. Jag anser att man ska tillbaka till skolan, säger övertandläkare Ulla Moberg Sköld.

Vissa är det som håller med henne andra inte. Om du var ung under tiden då detta var vanligt minns du säkert den allmänna gurglingen i klassrummet varje vecka. Och om du vill minnas ännu lite mer borde du se inlägget i denna artikel.