Därför svettas du

Alla svettas vi och vi gör faktiskt detta av en anledning – men inte bara för att du är varm och behöver kylas av, olika sorters svettningar betyder olika sorters saker. Så har du koll på vad din svett vill säga dig?

svett.problem.hälsaSvettas gör de flesta av oss, vissa mer som vi tidigare skrivit om och andra mindre, men gemensamt för alla som svettas är att svetten kommer av olika anledningar och betyder olika saker. Ibland svettas vi för att det är varmt och kroppen behöver kylas och andra gånger svettas vi för att vi ätit stark mat, men det finns självklart fler anledningar till att svetten kan lacka. Och 7 av dessa anledningar har Expressen listat:

  1. Stress – när din svett luktar mycket och du märker av din doft tydligare än vad du vanligen gör kan det vara en idé att ta sig en funderare över hur stressad och orolig du varit den senaste tiden. Din svett ändrar nämligen doft efter sina stressnivåer.
  2. Du äter fel sorts kost – du är vad du äter sa Anna Skipper i tv-programmet med samma namn och visst har hon rätt, i alla fall så luktar du vad du äter och är din kost full av ägg, baljväxter och fisk så du har en lite unken fiskdoftande svett kan du ha fått svårt att bryta ned ämnet trimetylamin och denna lukt uppstår.
  3. Hormonförändringar – är du gravid eller är i klimakteriet förändras din svettdoft och mängden svett kan också öka markant men detta passerar oftast när graviditeten är över eller övergångsperioden från klimakteriet är förbi.
  4. Du är för varm – du svettas mer när kroppen är på väg att överhettas och därför svettas vi mer och i större utsträckning under varma dagar än kalla.
  5. Lågt blodsocker – svaghet i kroppen och mycket svett kan tyda på att du behöver äta då din blodsockernivå kan vara farligt låg.
  6. Onormalt mycket svett – kan tyda på svettsjukdomen hyperhidros och denna gör att man svettas ovanligt mycket och okontrollerat, så pass att svetten stör i den dagliga vardagen.
  7. Kan hinta om att du har en sjukdom – överdrivna svettningar behöver inte vara tecken på att du har hyperhidros utan kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom, tveka därför inte att uppsöka läkare för att få en faktisk diagnos.