Brist på b12 vanligt bland äldre

Vi vet nog alla att ett stillasittande liv inte är bra för hälsan. Varken den fysiska, eller den psykiska. Att ta sig ut är nödvändigt för kroppen och själen att må bra. Likaså är det viktigt att få i sig en rad olika ämnen. Brist på vitamin b12 kan leda till infektioner och en rad obehagliga symptom. Tyvärr är det vanligt bland äldre med brist på b12, även veganer bör få i sig b12 genom kosttillskott.

Vi på Hälsans hus i Södertälje brukar rekommendera vitaepro plus eftersom den innehåller det livsviktiga vitaminet b12. Brist på b12 kan leda till blodbrist och neurologiska symptom, en del övergående och andra kan stanna permanent. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på åtminstone 2,0 mikrogram för en vuxen människa, men något som kan vara värt att tänka på är att äldre har det svårare att ta upp vitaminet. Som gravid behöver man 2,6 mikrogram eftersom man har mer blod i kroppen att förse med näring. Överskott lagras i kroppen och räcker i flera år, därför behöver man inte vara orolig för att få i sig för mycket.

B12 brist symptom

Känner du dig trött, orkeslös – kanske svårt att koncentrera dig? Får du lätt hjärtklappning, huvudvärk eller obehagliga sus i öronen? Då kan du ha blodbrist, som kan vara orsakad av b12-brist. Du kan läsa mer om symptomen på 1177 och där kan du också rådgöra med en sjuksköterska. Tyvärr finns det exempel på folk som fått bestående besvär när de upptäckt bristen alldeles för sent, läs till exempel om Eva som fick sin diagnos först efter 3 år.

Äldre befinner sig i riskgruppen att drabbas av b12 eftersom kroppen blir sämre på att ta upp vitaminet naturligt, därför är det viktigt att rådgöra med en läkare eller kostrådgivare om man är osäker på om man bör ta något tillskott. B12 får man oftast från animaliska produkter, vilket gör att veganer är en särskild grupp som bör beaktta sitt b12 intag. Vegetabiliska produkter brukar normalt inte tillföra b12 om det inte står tydligt på förpackningen.